pátek 10. června 2022

Trojnásobná účast na ME v trailu

Původně se toto mistrovství mělo konat ve stejném termínu již o dva roky dříve, ale kvůli covidu bylo odloženo nejprve na rok 2021 a následně, po několika měsících, ještě o další rok až na konec května 2022. Z našeho oddílu byl za Českou republiku nominován Pája a za Slovensko obě letošní posily – Ján i Jonatán Furuczovi.

O víkendu před samotným ME proběhly přípravné závody FinTrailo složené ze čtyř etap (2× PreO + 2× TempO), přičemž celkové výsledky vznikly součtem tří nejlepších závodů. Některé z těchto etap byly zároveň zařazeny do světového rankingu nebo Evropského poháru. Navíc pořadatelé připravili ještě doplňkový závod v PreO sprintu (krátká verze klasického PreO). Suma sumárum pět závodů ve třech dnech, tedy ideální příprava a prostor pro sbírání zkušeností. Z výsledků je zajímavé 4. místo celkově pro Páju (26. Ján), 21. místo pro Jonatána v druhém tempu a premiérové vítězství nejen nad tátou, ale hromadou dalších zkušenějších soupeřů, nebo 2. místo Páji v doprovodném závodě v PreO sprintu (14. Ján).

Výsledky: PreO sprint, celkové.

Po tréninkovém a odpočinkovém úterý se od středy naplno rozběhlo ME. Ve středu byl na programu tradičně Model, kde závodníci dostanou možnost seznámit se se stylem mapování, stavby tratí jednotlivých stavitelů nebo procedurami, které budou muset při závodě absolvovat (způsob ražení, jednosměrné úseky atd.). Další rozdíl oproti ostrým závodům je možnost projít trať s celým týmem a předat si různé získané poznatky.

Ostrý závodní program začal ve čtvrtek první částí PreO. Stavitel pro závodníky připravil 25 úloh, které byly překvapivě méně náročné, než se očekávalo. Důkazem je hned 17 závodníků s plným počtem a dalších 24 s pouze jedinou chybou! Pájovi se povedlo vyřešit všechny úlohy, bohužel ale udělal hned dvě chyby na časovkách a výsledkem bylo 14. místo po prvním dnu, které ale dávalo naději do dne druhého. Výborný závod zašel Jonatán, který po jedné chybce obsadil v nabité konkurenci 20. místo. V pátek ME pokračovalo druhou částí PreO. Na programu bylo tentokrát 28 kontrol s výrazně větší obtížností než první den (bez chyby nikdo, s jednou chybou pouze 6 závodníků). Pája bohužel udělal chyby dvě, přičemž hlavně druhá z nich byla hodně zbytečná… I přesto se v celkovém pořadí dokázal posunout vpřed na výsledné 10. místo. Ján po zlepšeném výkonu druhý den poskočil na celkové 28. místo, Jonatán se naopak o něco propadl na výsledné 37. místo.

V sobotu přišla na řadu rychlostní disciplína TempO. Na závodníky nejdříve čekala dopolední kvalifikace ve dvou skupinách, přičemž do finále postupovalo 18 nejlepších z každé skupiny. Pája i Ján předvedli kontrolované výkony, které oběma stačily na 5. místa v jejich kvalifikačních skupinách a zajistily podobný startovní čas pro odpolední finále (startovalo se v obráceném pořadí z kvalifikace). Odpolední finále už bohužel tak slavné nebylo. Oba naši závodníci se na velice obtížné trati nevyvarovali různých zaváhání, ať už mapových nebo technických (vynechaná úloha kvůli slepení map nebo nedorozumění s rozhodčími), a výsledkem bylo 19. a 20. místo pouze s vteřinovým rozestupem.

Program celého mistrovství byl ukončen nedělními štafetami, do kterých Ján i Pája nastoupili na závěrečných úsecích svých štafet. V české štafetě nepodal nikdo ze závodníků špičkový výkon, který by pomohl výrazně vzhůru. Po zredukování pořadí (počítá se pouze lepší štafeta z každého státu) uzavřel český tým první desítku. Slovákům se dařilo o poznání lépe, i když ani oni se nedokázali vyhnout několika chybám. Nicméně i přes tato zaváhání se dokázali dostal na 6. místo, tedy velkou bednu a účast na medailovém ceremoniálu.

Výsledky ME: PreO, TempO, štafety.

Dalšími závody v trailu bude MČR (a současně světový ranking a Evropský pohár) ve všech třech disciplínách, tedy PreO, TempO i štafety) na konci června v Zákupech a poté v druhé polovině července Mistrovství světa s centrem v Jelení Hoře na polské straně Krkonoš.