pondělí 20. března 2023

Nová sezóna v trailu

Trailová sezóna vcelku pravidelně začíná o maličko dříve než u pěšího orienťáku a nejinak tomu bylo i letos. Otvírákem bylo, již tradičně, Mrazivé Temp-O pod taktovkou oddílu FSP. Připraveno bylo 7 stanovišť v okolí Lysolajského údolí. Z našeho oddílu se tentokrát zúčastnil pouze Pavel ml., který ovšem předvedl velice kvalitní výkon s pouze jedinou chybou a vyhrál s relativně velkým náskokem před dalšími závodníky.

Další závody na sebe nenechaly dlouho čekat a hned následující víkend se startovní pole přesunulo do Pardubic. Na programu byla plná porce závodů – Temp-O a Pre-O v sobotu a druhé Pre-O v neděli. Startovka navíc byla doplněna o několik kvalitních závodníků z Polska, Maďarska, Německa nebo Slovenska, takže o kvalitní konkurenci nebyla nouze. Z Bety byl na startu opět Pavel ml. a na sobotní závody i Jonatán.

První sobotní „závod“ se ovšem pro některé účastníky odehrával už od samého rána vlivem velice nepříjemného počasí (silný vítr a sníh), který způsobil velké problémy v dopravě, hlavně pro přijíždějící od jihu nebo východu. V Pardubicích byly podmínky sice o maličko lepší, ale i tak dost nepříjemné pro celodenní pobyt venku. Teď už k samotným závodům. Začalo se Tempem v okolí pardubické univerzity, kde zhruba půlka stanovišť byla spíše parková, poslední dvě ovšem čistě lesní. A jak se dařilo? Pavel udržel formu z minulého víkendu a i přes zvýšenou konkurenci dokázal opět zvítězit. Výborný výkon předvedl i Jonatán, který s naprostým přehledem vyhrál juniory a celkově skončil na 7. místě.

Odpolední Pre-O se odehrávalo v parku Polabiny. Připraveno bylo 27 kontrol a jedna časovka, která se nakonec ukázala jako rozhodující. Celkem 5 závodníků zvládlo trať pouze s jedinou chybu, a tak na řadu přišlo pomocné hodnocení. Tentokrát tedy při Pavlovi stálo i trošku štěstí, ale nejrychlejším časem na časovce dokázal obhájit ranní vítězství. Jonatánovi se odpoledne již tolik nedařilo, nicméně na druhé vítězství v juniorech to stačilo i tentokrát!

Na nedělní klasiku se závodníci přesunuli o pár stovek metrů do okolí mostu Červeňák. Terén byl výrazně více zavřený a nepřehledný a tím pádem i tratě byly náročnější. Pavlovi se tentokrát bohužel vůbec nedařilo a po čtyřech chybách navíc obsadil až 17. místo.

Ze závodů na území ČR je to až do začátku letních prázdnin vše. Pak ale přijdou na řadu závody největší – Mistrovství světa v Trail-O s centrem v Zákupech. V mezičase ovšem závodníci rozhodně nespí a mají v plánu závody na Slovensku, ve Finsku i krátké soustředění v okolí Doks.