úterý 16. dubna 2024

Mistrovský double v trailu

Trailová sezóna, jak už je dobrým zvykem, začíná o maličko dřív než u klasického orienťáku a letošní rok není výjimka. První, ještě neoficiální setkání proběhlo pod taktovkou Jána Furucze poblíž Borského Mikuláše v podobě velice intenzivního tréninku primárně určeného pro slovenskou reprezentaci.

První oficiální závody se poté uskutečnily o prvním březnovém víkendu v Praze v přírodní rezervaci Divoká Šárka a kromě českých soutěží byly zařazeny i do světového rankingu. Ze zástupců našeho oddílu byla přítomna klasická trojice – Pavel ml. jako IOF adviser a Ján s Jonatánem jako závodníci. Závodní víkend začal sobotním závodem v PreO s 28 kontrolami v členitém skalnatém terénu. Jonatán předvedl výborný výkon a zvítězil v kategorii juniorů (23. ze 104 závodníků celkově), Jánovi jeho výkon stačil na 17. místo. V nedělním Tempu se oběma podařilo vylepšit výkony z předchozího dne. Nakonec to bylo 10. místo pro Jána a 12. místo pro Jonatána (a zároveň další vítězství v juniorech).

Po měsíční pauze pokračovala sezóna o velikonočním víkendu ve Slovinsku. Na programu byly tentokrát dva závody na klasice zařazené do světového rankingu i evropského poháru a navíc, pro zpestření, noční PreO sprint jako první stavitelská zkušenost jednoho člena pořadatelského týmu. Na stupně vítězů se dokázal prosadit pouze Jonatán v juniorech v nedělním závodě (3. místo). Povedlo se mu tak vylepšit 7. místo ze soboty. Pavel měl, stejně jako Jonatán, také vzestupnou tendenci výkonů a po sobotním 24. místě přidal solidní 7. místo v neděli. Ján jako jediný dokázal udržet vyrovnané výkony a zapsal 12. a 13. místo. V doprovodném nočním závodě se všichni umístili na přelomu druhé a třetí desítky.

Konečně se dostáváme k závodům, které souvisejí s nadpisem tohoto článku – MČR v TrailO 2024. Přípravy se ujali medailisté z posledních dvou MS Dan Locker a Ondra Macek a připravili sobotní PreO v Orlických horách a nedělní Tempo ve Škrovádu u Slatiňan. Sobotního závodu se účastnil pouze Pavel, který kvůli němu musel dříve ujet z pořádání oblastního žebříčku v Radosticích. V samotném závodě bohužel udělal chybu na úplně poslední kontrole a při velice vyrovnaných výkonech celého startovního pole to stačilo až na 11. místo. V neděli se k Pavlovi přidali i Furuczovi a úkol byl jasný – vylepšit dojem z předchozího dne. A to se povedlo na výbornou. Pavel celý závod nenechal nikoho na pochybách, zvítězil s obrovským náskokem a přidal do sbírky první titul mistra ČR v Tempu. Ján se ovšem nenechal zahanbit a v těsném souboji o další medaile vybojoval stříbro v kategorii Open. V celkovém pořadí se mezi Pavla a Jána vklínil ještě A. Forst, věkem ještě junior, který tedy zvítězil v této kategorii. Jonatánův výkon stačil na 2. místo v juniorech a 10. v celkovém pořadí.

Příští zastávkou bude ME ve Finsku v první polovině května.